Vaartochten

Kennismaking met Betuws fruit (onder de kurk)

Varik is een dorp in de Betuwse gemeente Neerijnen en is gelegen aan de Waalbandijk. Tot 1978 was het een zelfstandige gemeente. Het dorp heeft 920 inwoners (2005). Varik heeft een 15de-eeuwse kerktoren. Deze “Dikke Toren” is het enige restant van de middeleeuwse dorpskerk. In het dorp staat de korenmolen De Bol.

De toren biedt met ca. 35 meter hoogte een weids uitzicht op de brug van Zaltbommel, de Sint Jan in Den Bosch, de Grebbeberg, de stad Tiel en bij helder zicht de Utrechtse Domtoren.

Stokerij Lubberhuizen, de eerste Nederlandse ambachtelijke fruitstokerij van eaux-de-vie is de enige in haar soort. Het stoken van de fijne spiritualiën begint met het oogsten, handmatig sorteren en vergisten van het fruit. Dat komt uit de Betuwe. Appels, peren, pruimen, kersen en kweeperen worden betrokken van o.a. de Vereniging Betuws Hoogstamfruit en de Stichting Gelders Landschap en Gelderse Kastelen maar ook van professionele fruittelers en particulieren.
Voor al de ambachtelijk gestookte destillaten verstrijkt tussen de fruitpluk en het bottelen minstens een jaar. Het bewerkelijke proces houdt ook in dat de eaux-de-vie slechts in beperkte oplagen kan worden aangemaakt. Van seizoen tot seizoen kunnen de smaken en aroma’s verschillende nuances vertonen, afhankelijk van het oogstjaar.

Zie ook: https://stokerijlubberhuizen.nl

Deze vaartocht duurt ca. 4 uur. De prijs bedraagt € 175,- per uur. Er kunnen maximaal 12 personen meevaren.