Vaartochten

Picknicken in de Wetlands

Tijdens deze bijzondere vaartocht op de wilde Waal ontdekt je de invloed die de rivier op het landschap en de meest dynamische riviernatuur van Nederland heeft. Alleen al de beleving om een vaartocht te maken op een originele Waalschokker waar vroeger op de Rijn en Waal gevist werd op o.a. zalm, paling en steur is al een avontuur.

De Waal als verlengde van de Rijn is een ongestuwde rivier die water uit het stroomdal gebied van Zwitserland en Duitsland afvoert naar de Noordzee. Dat betekent dat er bij Lobith waterstand verschillen zijn van meer dan 10 meter, die wilde Waal ga je bevaren en beleven. Eerst stroom afwaarts naar Varik, met mooie vergezichten en typische Hollandse plaatjes zoals, Steenfabrieken, kerken, molens, koeien in de uiterwaard en Hollandse luchten. Daarna weer stroomopwaarts richting het natuurgebied Wetland Passewaay, bij de steenfabriek Zennewijnen varen we de nevengeul in en leggen aan op een prachtige natuurlijke oever.

 

Dit natuur gebied (40 ha) is ontstaan na het hoge water van 1995 toen t.b.v. Deltaplan Grote Rivieren, ruimte voor de rivier meer veiligheid moest brengen en dijkverbetering werd gekoppeld aan natuurontwikkeling. Klei en zand uit deze uiterwaard werd gebruikt om de lokale dijk te versterken, wat over bleef was de basis voor prachtige riviernatuur met heel veel variatie in flora en fauna. Onlangs werd de strang (eenzijdig aangetakt water) ook bovenstroom aangetakt waardoor een nevengeul is ontstaan die goed is voor een betere waterafvoer maar ook meer kansen bied aan de waternatuur in Wetland Passewaay. Oeverzwaluwen, visdiefjes en zelf het ijsvogeltje hebben er hun leefgebied , de poelen en nevengeul zijn de kraamkamers voor veel stroom-minnende vissoorten, als barbeel, kopvoorn en serpeling. In zo’n mooi natuurgebied dan ook nog te kunnen picknicken is dan ook een echt ‘buiten’ kansje en maakt deze vaartocht tot een bijzondere ervaring.

 

Deze vaartocht duurt ca. 3 uur. De prijs bedraagt € 175,- per uur. Er kunnen maximaal 12 personen meevaren.